Радионица "Чаробан свет лековитог биља"

Чаробан свет лековитог биља

Човек је од давнина своје здравље поверавао моћима лековитог биља. Зато  треба упознати овај свет и користити га у свом животу.
Једна смо од  Еко-школа Србије. С пажњом и интересовањем одржавамо радионице у којима наши ђаци, према упутству, препознају лековито биље у свом окружењу,  проучавају их и износе своја знања о њима. Ову радионицу посветили смо маслачку, коприви, кантариону, бршљену и храсту.
План ове радионице био је да ученици 2 -1, 2 -2, 6-1 и 6 -2 оду у Бојчинску шуму  препознају ове биљке, размене своја сазнања о њима, прикажу их преко ликовног рада и одговорa на припремљена питања. Али захлађење и неумољива киша одлучила је да нас спречи у томе. Радионицу смо реализовали у четвртак 21.09.2017. у учионици 2 - 2. Њој  су присуствовали наставници,  учитељи, директор, педагог и психолог . Атмосфера је била пријатна и  непосредна.
Ученици су укратко истакли места где се ове биљке налазе, њихова лековита својства, делове биљака који се користе. Присутни професори су спонтано износили своја знања о њима,  веровања људи кроз историју, о обичајима који не могу проћи без храста. Храст, симбол снаге, моћи, дуговечности, чврстоће, духовног и материјалног богатства, био је од давнина веома поштован у народу.
Показане су неке од биљака које су још увек присутне у временским условима. Ученици су радили у групама. Уз пријатну музику ,,Јесењи валцер" Фредерика Шопена одговарали су на питања, цртали биљке, а касније прочитали одговоре и показали цртеже.  
Сви присутни дегустирали су чајеве (лист коприве,  корен коприве, корен маслачка, кантарион и бршљен) и погађали од које су биљке. Учитељица Рада им је објаснила поступак прављења кантарионовог уља, а ученици су то и посматрали. У теглицу је ставила кантарион и прелила га маслиновим уљем. Теглице ће стајати на сунчаном месту у учионици 40 дана. После тога поново ћемо се састати и процедити уље. Истакнута су, још једном,  лековита својства овог уља.
Затим је на ред дошла пита од  коприва и погачице од кима које је направила Драгана Кокановић мама наших ученика Душана и Лaзара. Пита и погачице су  били   веома укусни и наравно све је поједено.
Свим присутним подељени су  рецепти за чорбу од коприва и кафу од жира.
Ученици и професори исказали су задовољство и сврсисходност оваквих радионица у којима упознајемо моћ природе која је вечна.

Учитељице Јасминка Јевић и Рада Рончевић 

        

        


        


        


    
Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај