Медена еко радионица

Медена еко радионица

Дружење и креативност повезали су се у инспиративном колажу радиоица, изведених у нашој школи на почетку ове школске године. Једна од њих је и "Медена радионица" изведена 22.9.2017.

Првобитно је било замишљено да се еко радионица изведе у амбијенту Бојчинске шуме, али је због лошијих временских услова изведена у учионици.

Мешовиту групу ученика (примењена вертикална корелација у раду), чинили су ученици одељења II/3 са својом учитељицом Весном Ивановић и неколико ученика одељења VI/3, којима је ова тема и начин рада увелико познат.

Тема радионице био је мед (основни појмови о саставу, особинама, начину добијања, употреби, врстама меда...). Циљ је био да се деца упознају са овом здравом намирницом, као и да им се приближи појам здраве хране. Посебно је скренута пажња и на јачање еколошке свести, како кроз садржаје о лековитости и органским производима, тако и кроз основне појмове о екологији и рециклажи.

Најбољи начин да се привуче и задржи дечја пажња је да они буду активни учесници неког задатка. Зато је свако имао свој "истраживачки задатак" и потрудио се да да свој допринос у овој "меденој чаролији".
Било је ту песмица и рецитовања о пчелицама и меду. Чули смо многе занимљивости и изреке на тему меда. Припремили смо изложбу маштовито урађених декоративних предмета на тему пчелица, цвећа, саћа, кошница...направљених од рециклиране пет амбалаже и картона. Посебно место заузеле су занимљиво осмишљене пчелице са разним омиљеним мешавинама меда, лековитог биља, коштуњавих и сушених плодова.
На крају смо сазнали и видели како се прави тзв. "златни мед". Такође, ученица II/3 Хелена, у улози куварице, посебно је "зачинила" ову радионицу рецептом и саветима како се спремају омиљени медењаци, које смо наравно дегустирали.

Радионици су присуствовали педагог, психолог школе, многобројне колеге, али и представница локалне заједнице општине Сурчин, госпођа Драгица Пајчин.

Чињеница је да већина деце најбоље учи кроз креативан, активан рад са новим идејама, кроз решавање проблема и уз сараднички приступ са учитељем. Овакве радионице развијају креативну слободу, упорност, досетљивост, сналажљивост, али пре свега мотивишу ученике и развијају вештину комуникације унутар групе. Такође, радионице остављају на ученике посебан утисак и пре свега дуго се памте.
Надам се да је и ова радионица то доказала.

Припремила учитељица
Весна Ивановић

        

        

        

        

         

    
Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај