Дан школе 28.11.

 
 
ДАН  ШКОЛЕ
Шездесет година од када  постоји  школа „ Вук Караџић“  у Сурчину, наравно под тим именом, јер школа у Сурчину је постојала и много раније, негде од почетка 19. в. Прошле су деценије током којих  су бројне генерације ученика наше школе успешно завршиле  осми разред и наставиле да граде  нове школске и животне путеве. Током основне школе највише се памти дружењје,  прве љубави, али и стечено знање које се огледа кроз писање и читањје, рачунање, цртање, певање, играње и још много тога. Времеплов дечјих песама  које је спремио Жарко Бунош, наставник музичке културе, са хором млађих и старијих ученика  подсетио нас је и на неке омиљене и незаборавне песме прошлих и садашнјих  генерација ђака.
У години у којој обележавамо још један важан јубилеј сто година од завршетка  Првог светског рата  са поносом су се наши ученици  подсетили  шта су српски војници учинили борећи се за своју земљу, народ и потомке,   иако су много слабије били опремљени од непријатељске војске, они су издржали  сва страдања, све патње  и извојевали су највећу победу за свој народ. Традиционалну песму „Тамо далеко“ спевану након повлачења српске војске преко албанске голготе отпевала је Анђела Перишић, ученица осмог разреда.
Какав би то јубилеј био када у његовом обележавању и слављу не би било наших бивших ученика?  Инструментални квартет који  чине: Јелена Јањић, Јована Круљ, Филип Брзић и Богдан Вићентијевић свирао је сплет народних игара.
Марко Марковић и Марко Митић  су свирали  на хармоници Хавану, латино песму и  Ајде Јано, српску народну песму.  
Знамо  да је Вук имао добру сарадњу са  познатим личностима Европе тог периода из области књижевности и језика, као што су  Волфганг Гете и Јернеј Копитар. Наставница Андријана Бонџи је спремила  текс са ученицима у којем се обрађује  разговое Вука са Јернејом и Гетеом. Ученици који су реализовали овај текст су :  Матеја Доминиковић, Ђорђе Тодосијевић, Даниј  Лончар  и Марина Рашета. Кроз дијалошки приказ разговора Вука и његових  утицајних сарадника, показана је подршка коју је Вук имао од једног великана какав је Гете, а и Јернеј.
Учитељица Весна Ивановић је са одељењем  33  драматизовала песму Десанке Максимовић „Учитељица“. Деца су ову поучну драматизацију тако добро извела на школској позорници, да су побрала све симпатије публике. Награђени су громогласним аплаузом.
Породица и школа су вечне тема сваког друштва, оне су увек погодно тло за критику, али и за инспирацију и подстицај. На ту тему сам написала сатиричан, драмски текст Ружно паче који су извели на школској сцени следећи ученици  : Срна Лечић, Ања Вакиревић, Елена Дивјак, Митар Милашиновић,  Лазар Бакић, Дуња Милојевић, Алекса Филиповићи и Јаков Миличевић.
Приредба је завршена колом у које су се ухватили и  учесници и публика.
 
Аница Трнинић

        

Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај