Дан матерњег језика 21. фебруар

ДАН МАТЕРЊЕГ  ЈЕЗИКА 21. фебруар
Организација за образовање, науку и културу при  УНЕСКО-у је 1999. године прогласила  21. фебруар  за међународни дан матерњег језика. Циљ је промоција језичке различитости и образовања  на различитим језицима. Језик као категорија је незамењив израз људске креативности. Он је главно комуникацијско средство, преносник и чувар друштвених вредности и идентитета једног народа. Образовни системи  и Интернет занемарују на хиљаде језика широм света. Тренутно има око 6 хиљада језика на свету, претпоставља се да ће пола од њих нестати у наредних неколико генерација. Када изумре језик и култура, нестане и народ.
 Стефан Немања је рекао о језику: „Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу.  РЕЧ се може изгубити као град, као земља, као душа.  А шта је народ изгуби ли језик, земљу,  душу? Не узимајте туђу реч у своја  уста. Узмеш ли туђу реч, знај да је ниси освојио, него си себе  потуђио. Боље ти је изгубити највећи  и најтврђи град своје земље, него најмању и најбезначајнију реч свог језика. Земље и државе не освајају се само мачевима, него и језицима. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.“
 Доминантни језици као што су: енглески, шпански, француски, кинески и руски све брже и више потискују мањинске језике.
Како смо ми обележили овај дан у нашој школи?
Неки ученици су читали мисли и изреке познатих песника, писаца, уметника, филозофа, социолога, психолога, научника и теоретичара, припадника различитих нација и култура од античке Грчке до данашњих дана.
Неки ученици су читали поезију.
Ученици који су учествовали у обележавању дана матерњег језика:
Миљевић Уна V1,   Марковић Теодора V1, Јовановић Никола V2  и Срна Муришић VI2    
 организовала :    Аница Трнинић


Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај