Дан сећања на жртве Холокауста

ПОХВАЛА ЗА НАЈМЛАЂУ УЧЕСНИЦУ
Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату обележава се сваке године 22.априла и посвећен је сећању на Србе, Роме и Јевреје страдале током  Другог светског рата. Министарство росвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са организацијом Хавер Србија и ове године је обележила овај значајан датум. Захваљујући учешћу  на конкурсу „Холокауст  - култура сећања“, добили смо прилику да 23. 04. 2019. присуствујемо „Једном школском дану у Београду“ , као делу програм обележавања Дана сећања.
Све је почело у октобру  када је одржан угледни час на тему „Дневник Ане Франк“. Угледни час је одржан са ученицима 3-2 одељења,  а присуствовали су и ученици 3-1, неколико ученика  8.разреда, те ученици школе „Сава Јовановић Сирогојно“. Час су реализовале наставница историје Јелена Марковић, наставница Стоја Прибићевић и учитељице Јасминка Јевић и Рада Рончевић. Ученици су се путем ППТ презентације упознали са Аном Франк, девојчицом која је  само због тога што је Јеврејка страдала у Другом светском рату од стране нациста, те дневником који је она писала док се скривала од Немаца. Други део часа био је посвећен украшавању свески за властите дневнике, где су ученици показали своју креативност, машту и вештину употребе различитих материјала које су користили у раду.
Управо овај час био је инспирација многим ученицима да покушају писати своје дневнике у којима ће бележити неке догађаје, писати о својим осећањима и тајнама. Међу њима се посебно истакла ученица 3-2 одељења Дуња Торбица, која је почела свој дневник са текстом „Инспирација“ у којем говори о томе како се диви Ани Франк и како ју  је управо она инспирисала да пише.
Овај текст смо послали на конкурс организације Хавер Србија. На конкурсу су учествовали ученици средњих школа и  виших разреда основних школа из целе Србије. Њен текст, као и радови још неколико ученика наше школе  је ушао у ужи избор за награде, те смо позвани да присуствујемо „Једном школском дану у Београду“.  Представници наше школе били су Елена Дивјак 6-3 и Милица Месар 8-1, Торбица Дуња 3-2 са наставницама Јеленом Марковић и Радом Рончевић. Школу „Сава Јовановић Сирогојно“ предствљала је ученица  Радмила Пајић са наставницом  Јованом Кнежевић. Провели смо неколико занимљивих сати учећи и  дружећи се са осталим  учесницима.
Све је почело на Калемегдану, код Павиљона Цвијета Зузорић, где смо се окупили и међусобно упознали кроз интересантну  игру „Томбола упознавања“. Затим смо обилазили „Јеврејски Дорћол“ – објекте који су пре 2.светског рата припадали Јеврејима, места на којима су биле синагоге... Дружење је настављено у ОШ „Краљ Петар“ где је одржана радионица „Јеврејски симболи, празници и животни циклус“ на којој су учествовали  сви присутни. На крају су представљени радови и додељена су признања.
Дуња  Торбица је добила посебну ПОХВАЛУ КАО НАЈМЛАЂИ УЧЕСНИК. 
Захваљујемо се организацији Хавер Србија што нам је омогућила овај незабораван дан.
Рада Рончевић

      
Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај