Немањићи из нашег угла

НЕМАЊИЋИ ИЗ НАШЕГ  УГЛА
Ученици се први пут у  четвртом разреду сусрећу са историјским садржајима у предмету Природа и друштво.
Ти садржаји њима могу да буду веома тешки за савладавање. Због тога сам одлучила да деци на што примеренији, сликовитији и креативнији начин помогнем у што лакшем учењу, да их охрабрим и заинтересујем  за рад. Овог пута су то били владари из династије Немањић и начин живота у средњем веку на  подручју којим су владали. Након упознавања са поменутим садржајима  из уџбеника, ученицима је приказан снимак часа-представе који смо радили са прошлом генерацијом четвртака. Ученици су били одушевљени  што су актери били њихови вршњаци који су заједно са ученицима виших разреда приказали све владаре из династије Немањић, као и њихове жене. Посебну пажњу су им привукли   реквизити  и костими у које су били обучени глумци.
Договорено је да покушамо нешто слично да урадимо. Прво су ученици добили  задатак да код куће истраже у разним изворима начин живота у средњем веку, а затим да напишу саставе о лику из средњег века у првом лицу - племић, сељак, принцеза, монах, занатлија... (ликове о којима ће писати извлачили су из шешира).
На часу су ученици читали саставе, давали коментаре за сваки од њих, а затим од расположивих материјала и реквизита сами комбиновали своје костиме.
Као резултат свега тога направили смо и пано са фотографијама, саставима и ликовним радовима.
Како је то изгледало, можете да погледате!
 
                                                                                                                            Аутор:
                                                                                                                    Рада  Рончевић

  

  

  

  
  
  
 
 
 Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај