Изложба "Читамо и пишемо са Аном Франк"

Изложба * ЧИТАМО И ПИШЕМО СА АНОМ ФРАНК*

Ова путујућа изложба је замишљена као пројекат који се остварује, кроз изложбу, филм и радионице. Концепт је развијен у кући Ане Франку Амстердаму 2010.године.

Од тада је ова путујућа изложба обишла многе земље. Кроз сарадњу мреже Терраформинг,Народне Библиотеке Србије и куће Ане Франк, од пре пар година је стигла и код нас у Србију.

Изложба је дизајнирана за младе, пружа преглед живота породице Ане Франк а поред тога акценат је стављен на Анин таленат за писање. Кроз поставку се открива Анина љубав да пише и чита. Представљени су такође неки од њених текстова.

Циљ ове изложбе је да млади науче о холокаусту, прогонима Јевреја у току Другог светског рата, њиховим страдањима али на један непосредан начин док буду учили о животу Ане Франк.

Други циљ је да младе подстакне  да се изразе кроз писање као што је то радила Ана Франк кад јој је било најтеже.

Изложба је била код нас од 29.8.2020 до 4.9.2020. Доста ученика је посетило изложбу. Са наставницима историје Јеленом Марковић и Александром Ковачевићем учествовало у радионицама.

Због другачијих услова ( епидемиолошких мера безбедности које се спроводе у целој земљи јер је вирус ковид 19) настава се одвија у другачијем облику па су и радионице и разледање изложбе биле у складу са тим. Краће задржавање,мањи број посетилаца, мање ученика на радионицама.

Изложбу су посетили у наши другари из ОШ“ 22.октобар“ из Сурчина,са својом наставницом историје Тањом Чубрило.

Ова путујућа изложба је непрекидно резервисана, целе године путује, била је у преко 560 школа.

  У складу са савременим постулатима учењао холокаусту, едукативни рад куће Ана Франк, фокусиран је на живот Ане Франк а не на смрт.Емотивно се истражује лична прича која у себи садржи хиљаде сличних прича.

  Јелена Марковић Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај