Реч психолога и педагога школе

РЕЧ   ПСИХОЛОГА И ПЕДАГОГА ШКОЛЕ

 

Поштовани родитељи

 Наша школа се определила за комбиновани модел наставе.Ради се у групама,а часови трају 30 минута.Ученици од  1. до 4. разреда  иду сваки дан у школу а ученици од 5. до 8. разреда  иду понедељком,средом и петком група А или уторком и четвртком група Б и смењују се на недељном нивоу.То значи да је систем наставе па и учења другачији од редовног система или од оног који смо имали када није било непосредне наставе (наставе у школи).То је новина и за ученике а и родитеље.И веома је важно  одржати континуитет у учењу и важно је активно учење.Без обзира да ли ученици имају тог дана наставу у школи или прате он лајн  потребно је да редовно извршавају своје обавезе.Треба направити план обавеза за данашњи дан и одредити приоритете,дневне обавезе треба да се организују у складу са оним што ученика чека тог дана.Родитељ  треба да обезбеди услове за учење и рад,треба створити подстицајну атмосферу (тишина у просторији..) Важна је контрола и праћење ,нарочито када садашњи услови диктирају веће присуство ученика испред ТВ,компијутера и телефона.Потребно је помоћи свом детету у учењу али не треба преузети све ученикове обавезе (родитељ не би требало да ради домаћи уместо детета).Уколико ученику није јасан неки део градива важно је да се обрати наставнику или ПП служби у школи како бих добио адекватну подршку и помоћ у учењу.

Ситуација у којој смо с сви заједно нашли,од марта месеца па до данас,није ни мало лака како за породицу тако и за школу.Сведоци смо потпуно дуге стварности,и на то смо морали сви да се прилагодимо у веома кратком временском периоду.Овим дописом желимо да се захвалимо Вама на указаном поверњу и подршци коју добијамо од Вас.Ви представљате нашу најјачу карику у ланцу подршке ученицима.Као и до сада ,надамо се јаком радном савезу и у будућим данима.

Поред стаха од добијања вируса  и бриге о својим најближима  немогуће је не размишљати о здравственим ризицима као и избећи свакодневне медијске информације.Трудите се да што квалитетније проводите време са породицом и радите ствари које вас испуњавају (шетајте са децом,причајте са њима,смејите се и певајте заједно).Наш заједнички посао је и тај да ученике едукујемо о значају превенције када је заразна болест у питању.Такође морамо и да уложимо максималан напор како с не би осећали анксиозним док примена посебних мера траје.

Такође молимо и Вас да нам у томе помогнете како бисмо нашим ученицима,Вашој деци,обезбедили пријатнији бораваку школи.Нема потребе за ширењем панике,нити за опсесивним гледањем вести,сакупљањем тачних и нетачних информација путем друштвених мрежа,јер деца све посматрају и осећају.Не заборавите да сте Ви модел понашања свом детету и да ће оно у складу са  Вашим реакцијама поступати према осталима.Не треба никоме да буде циљ да се деца преплаве страхом већ да буду упознати са чињеницама и научени како да рагују у датој ситуацији.

На крају надамо се да ћемо сви показати висок степен одговорности и тако што ћемо се међусобно чувати и поштовати.Без обзира на тежину и лошу страну ове ситуације са пандемијом,увек можемо да извучемо добре поруке,корист и да изађемо јачи јер у сваком злу има и нечег доброг.Школа настоји да одговори на све захтеве овакве ситуације.

Добро здарвље и пуно успеха у школској 2020./21.години!

                                                                     С поштовањем,

                                                                                                        Биљана  Василов, психолог

                                                                                                        Маја Ртаковић,    психолог

                                                                                                        Катарина Диклић,   педагог

 Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај